Search This Blog

Monday, May 7, 2018

4/2018~ DIY Artificial Orkid Yang Menawan

Assalamualaikum..

Wah kemain rajin kan aku update.. Boleh dikatakan setiap hari. Bangga sekejap (flip hair).. Bila dah datang sawan rajin macam ni lah. Idea nak menulis pun datang mencurah-curah..haahhaha ayat sangat tak boleh blah..

Korang suka orkid tak. Err i mean orkid yang artificial. Bukan yang hidup tu atau bukan orkid dalam cerita Sepet :p

Entah bila aku jadi suka sangat kat bunga orkid ni pun aku tak tahu. Maybe masa nak deko-deko rumah sendiri kot. Banyak tengok kat rumah orang nampak cantik sangat kan. So aku pun terjebak sama. 

Tapi orkid ni paham-paham lah ye sangat costly. Depend on dia punya quality lah maksud aku. Ada jugak yang murah tapi tak cantik sangat (pada aku je tau, korang jangan nak membawang). Eh dah memang artificial pun apa masalahnya kan. Haa itu lah lumrah dunia peminat orkid ni hahahaa

Pernah survey nak beli yang dah siap, mak oiii mahai giler harganya kan. Ratus-ratus jugaklah kan. Macam aku cakap tadi yang murah pun ada dalam RM30 macam tu, tengok pada bajet koranglah. 

So nak keluarkan duit ratus-ratus on the spot untuk sepohon bunga artificial ni aku rasa errr agak membazir pulak pada aku yang so-so je hahaha

So, untuk tidak mengecewakan diri sendiri dan bila google tengok kat blog atyfared ada pulak tutorial untuk gubah bunga orkid ni. Yeayy lompat bintang. So apa lagi aku pun terus survey la orkid-orkid di pasaran ni. 

Susah jugak carik orkid kat negeri aku ni. Tak banyak choice. Yang aku jumpa tak meet aku punya piawaian. Eh macam sirim pulak. So misi diteruskan aku survey kat Megalace, Romantika, Kaison dan kedai-kedai bunga biasa pun still takde yang berkenan.

Hingga pada suatu hari, tergerak hati nak ke SSF. Sawan perabis duit datang. Finally, aku jumpa cinta hati si bunga orkid ni kat SSF. 

Tengok harga, telan ailio jap..haha sebab bukan nak beli satu, at least 3 tangkai baru nampak cantik.. So congak-congak dalam kepala, pejam mata dan beli. Rembat jugak daun dia sekali. haha

Aku takdelah beli sekali gus macam tu. Pasu dan bahan-bahan yang lain untuk menggubah orkid ada yang takde kat SSF. So carilah di kedai lain pulak pada bulan yang lain. haha kan, kat situ tak nampaklah banyak sangat belanja aku diy orkid ni..

Banyak pulak membebel.. So jom tengok cara-cara nak menggubah orkid versi aku yang newbie ini..hehe

Ni adalah bahan-bahan utama yang kena ada kalau nak diy bunga orkid. Pasu, daun orkid, span hijau, rumput lumut dan batang rotan.

Ini pelakon utamanya. Yang ni kena ada. Wajibun. Kalau takde yang ni bukan orkid namanya..haha Ni aku beli harga dalam RM26 setangkai. Material dari rubber macam orkid betul je kejadian dia.

Kemudian, masukkan span hijau tadi ke dalam pasu. Korang tengok aku punya span jadi macam apa dah.. haru betul nampaknya. 

Actually, aku tak tahu macam mana nak penuhkan pasu yang bulat ni. Biasa guna pasu empat segi je. Ahh lantaklah, bukan nampak pun bila kita letakkan rumput lumut tu.

Eh tetiba dah siap..Tak sempat nak ambik part yang aku tampal rumput lumut sebab benda tu kan halus dan ringan, asyik nak berterbangan je pastu tambah pulak ada budak kecik dua ketul ni yang menyibuk tengok mama tengah proses diy bunga orkid ni. 

Apa lagi tutorial ke mana orkid ke mana pulak. So marilah cecepat siapkan.

Bila dah siap tak sabar pulak nak letak kat atas meja bulat ni. Tapi macam nampak ketara sangat batang rotan warna coklat terang tu. Itu je yang ada, mak terpaksa beli. 

Tengok dua tiga kali macam tak berapa berkenan pulak dengan pasu tu. Ish, nak kena tukar yang lain rasanya. Nafsu sangat.haha

Biasalah perempuan kan,selagi tak berkenan selagi tu lah..hari tu ke AEON Mall, and tempat wajib aku terjah bila ke situ ialah Daiso dan Kaison. 

Pusing-pusing dalam Kaison tu ternampaklah bakul rotan ni. Terus ambik tak terfikir pun muat ke tak. Sebab kalau tak rembat nanti takut teringat and termimpi-mimpi pulak. 

Bila balik tu terus masuk rumah perkara pertama aku terkam ialah pokok orkid kesayangan ni. Terus masukkan dalam bakul rotan yang baru dibeli tadi nak jugak mention.hahaha Ya Allah macam dah berjodoh pulak, macam dibuat berpasangan dorang berdua hahaa apa aku melalut ni. 

Elok je muat sama tinggi  dan semua lah. Phewwww rasa macam lega dan nasib baik beli jugak hahaha


Cantik tak???

Ok, muka ada senyum dah bila tengok orkid ni. Puas hati sangat bila dah ada seketul kat rumah. Dan lagi puas hati bila dapat buat sendiri orkid idaman hati. Wishlist dah tercapai, boleh sandar belakang kejap. hahha..

Wishlist seterusnya nak beli ini pulak. Tak ingat nama saitifik dia tapi aku panggil pokong pisang tipu.haha Duk termimpi-mimpi je, tapi ya ampun harga nya..sabor je lah.. 

Sempat ke tak nak menabung ni. Tapi bulan birthday ai olls bulan ni..Adoii camana ni. Nak ke grab ni.

Sumber:Google       
Kenapala mahal sangat ko ni. dah la pokok tipu je ;P

Ok, till then, Bye

Assalamualaikum.

Sunday, May 6, 2018

3/2018~Surat Cinta Untuk Mama

Assalamualaikum..

Aleesya ni aku perhati dia suka sangat melukis, tak payah disuruh. Dulu memang dah nampak dah masa 4 ke 5 tahun macam tu, kalau pegang pen dia akan melukis. Bukan menulis. Tapi aku tak pernah pun halang dia melukis, itu yang dia minat nak buat macam mana kan.

In fact, aku jugak yang beli kertas A4 kat dia hahhaha.. Kalau nampak dah habis terus beli. Walaupun ada masa apa yang dia lukis tu tah pape je dan terus buang kertas tu. Menjadi singa jugak la sekejap haha. Ugut kemain tapi esoknya beli pulak. Itu yang masalahnya haha..

Walaupun lukisan dia tu takde lah cantik macam orang-orang dewasa tapi sesuai lah dengan tahap dan umur dia. 

Macam lukisan kat atas ni inspirasi (inspirasi gitu) bila dia tengok movie The Book Of Life. Aku pun kadang-kadang tak terfikir pun nak melukis macam tu..haha dan rasanya kalau aku lukis pun tak jadi macam tu kot haha.. Kalau sape-sapa yang pernah tengok movie tu mesti tahu karakter yang Aleesya lukis ;p
Ok, yang ni kelakar pun ada.. ni gambar family kami. Papa baju belang-belang dan mama pakai skirt uolss.. hahahahaha. Yang pasti kalau dia lukis yang part dia mesti yang paling cantik, tengok adik ada rambut macam upin ipin je hahahaha...

Actually banyak lagi lukisan dia yang aku tak tercapture. Tak sempat dan kadang-kadang dah terbuang dalam bin. Banyak sangat ya ampun..

Aku sokong je apa yang dia minat. Sekarang ni alhamdulillah membaca dan mengeja pun dah boleh. Cuma kena tekankan sikit je lagi. Asyik duk melukis je tak boleh jugak kan. Kena balance lah.

Aku tak letak expectation yang tinggi pada Aleesya. Asal dia boleh faham dan boleh ikut cikgu ajar di sekolah pun Alhamdulillah. Yelah, anak-anak ni tak sama tahap kecenderungan dia. Kita sebagai ibu bapa kena bagi semangat dan menyokong dia.

Aleesya ni sentimental sikit. Semalam, masa aku nak solat Isya' asyik duk bagitahu jangan tengok. Actually dia tengah melukis. Yelah yelah mama tak tengok pun. Lepas tu datang bagi kertas yang berlipat.
Terharu jugak kan kadang-kadang kalau macam ni. Walaupun lukisan simple macam ni je pun tapi amat besar kesannya kat kita. Hargailah anak-anak kita.


Apa yang buat aku lebih berbangga, Aleesya dah pandai tulis dah. Walaupun tak banyak dan walaupun ada satu perkataan yang salah, tapi aku tetap bangga. Ada kemajuan pada Aleesya yang sebelum ni tak tahu pun menulis dan membaca. Bukan tak tahu langsung tapi progress dia lambat compared to orang lain yang sebaya dengan dia.

Tapi aku tak pernah nak compared Aleesya dengan anak orang lain. Jika setakat itu yang dia mampu nak buat macam mana kan. Kita lebih kenal anak kita dari orang lain. Tak pernah push dia dan aku just go with the flow. And sekarang Alhamdulillah, aku dah nampak progressnya. Syukur Alhamdulillah.

So parents, just chill ya, give them time to learn and explore.

Till then, bye.

2/2018~Qada Puasa Ramadhan

Assalamualaikum..

Dah masuk bulan Mei dah uollss..Hari ni last aku qada puasa..Alhamdulillah berjaya jugak habiskan qada puasa bulan Ramadhan last year. Eh belum berbuka tak dikira berjaya lagi tau hahaha..Insha Allah semoga Allah permudahkan urusanku hari ini.  

Itu lah, awal-awal hari tu tak nak qada puasa.,dah masuk Syaaban kita terhegeh-hegeh nak habiskan. Adoi, tepuk dahi sendiri.

Tahun ni kena istiqomah qada puasa. Kalau tak hujung-hujung tu lah baru nak terhegeh-hegeh. Bukan apa, kerja macam aku ni kan, setiap bulan ada je kena keluar outstation. Ada yang kena drive jauh-jauh. So, aku is tak kuat la nak puasa kalau terpaksa keluar tu. Alasan sangat kan. Lepas tu dengan takutkan gastrik pulak, pengaruh rakan sebaya yang duk mengajak makan hahaha..So cenggitu lah sebabnya, nasib badan lah time-time gini sorang-sorang puasa..

17hb Mei ni dah masuk 1 Ramadhan. Aku berharap diberikan kesihatan yang baik untuk gandakan amal ibadat di bulan yang penuh keberkatan. Amin mudah-mudahan kita semua diberikan kesihatan yang baik untuk beibadat nanti.

Gambar tidak ada kena mengena. Saja nak tepek gambar dengan encik suami yang tercinta..hahaha Masa ni tengah pregnant kan Afina Sofia 28 weeks. Dan masa ni jugak kami cuti-cuti Malaysia di Sabah. Rindu nya nak pergi Sabah lagi.

Oh ye, jangan lupa 9hb Mei ni ada peristiwa besar di negara kita ye. Setiap 5 tahun sekali kita kena tunaikan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia. Yes, Pilihan Raya Umum Ke 14. Korang sokong sape? Saja tanya hahaha.. Takpelah undi adalah rahsia dan undi adalah hak anda. Undi anda menentukan masa depan negara. Jadi Jom Keluar Mengundi! Wah dah macam iklan tv pulak hahaha.

Gambar:Google


Ok itu saja nak bebel hari ni. Bye.

Assalamualaikum.

Monday, April 30, 2018

1/2018~Rindu Tak?

Assalamualaikum..

Rindu pulak nak menulis bila dah lama menyepi diri..

2 tahun tak update apa-apa dalam blog. Walaupun bukan blog tersohor apatah lagi blog femes ( eh bukan sama ke) hahaha.. tapi takpe, saja buat rujukan bila dah tua bila rindu nanti..

Well bila dah lama takde cerita ni aku pun tak tahu nak start dari mana. Dalam draft ada lagi cerita pasal holiday kat Kota Kinabalu tahun bila tah..Ya ampun sudah terlalu lama gamaknya ye..hahaha

Pasal anak kedua (Afina Sofia) pun tak sempat nak stori kat sini..kesian Afina takde kenangan masa kecik yang boleh ulang-ulang baca.. Sekarang kalau nak recall bila dia start merangkak bila start berjalan mana nak ingat weii.. Ada tulis jugak kat memo dalam phone tetapi malangnya phone rosak maknanya berkubur macam tu je lah..Sob sob mama so sad..

Tapi takpela, masih belum terlambat lagi kan..tak pelah dah besar pun mama update je la kisah adik kat sini..nanti bila adik besar boleh tengok dan baca.

Inilah dia Afina Sofia pengarang jantung kedua mama dan papa..

Afina ni lain macam sikit walaupun gegirl hahaha..tengok lah aktiviti dia panjat memanjat ni sudah biasa..

Haaa..masa ni tak boleh berjalan lagi ni.. boleh bangun je pegang dekat kerusi.. Masa ni dia ligat nak memanjat kat rak putih tu.. Tapi mama is bijak, mama letak meja sebagai penghalang untuk dia  panjat rak tu..Masa ni mama nak masak dan kakak pulak tidur jadi takde siapa yang boleh tengokkan adik..
Tetapi alangkah terkejutnya..waahhh sangat ayat mama sejak lama tak mengarang ni haha..Mama is heran macam mana awak boleh naik atas meja tu. Rupanya dia lagi bijak dari mama ni. Mama cannot brain. Pitam kejap mama tapi mama sempat capai phone dan klik. Ambik gambar 2 keping untuk tunjuk bukti kepada papa awak dan bukti kat Afina jugak bila dah besar nanti.. Lepas tu baru mama angkat..But of course mama dah pastikan masa ni keadaan selamat dah..Eh, kalau dah macam ni mana la mama sedap hati nak tinggal sorang-sorang ni..hmmm adik oh adik..

Kakak dulu baya-baya ni takde panjat memanjat ni. Tapi tu lah anak-anak ni kita tak boleh nak compare kan sifat dan sikap diorang.. Apapun semuanya istimewa dan dua-dua pun mama sayang. Gila tak sayang.. ;p

Ok, itu sahaja dulu untuk mukaddimah di tahun 2018 ni..nanti free-free kita update balik kisah adik dan kisah kakak pula yang dah masuk darjah 1 tahun ni...

Till then..

Assalamualaikum.

Tuesday, November 1, 2016

6/2016~Train To Busan

Assalamualaikum.

 

Train To Busan. Orang dah tengok lama dah. Tapi aku baru tengok je malam tadi. Biasa la mak-mak lambat sikit. Keh keh..
Kena tengok sebab lama dah tak tengok hero dia berlakon. Last tengok cerita Coffee Prince. Tapi, still lagi masih handsome macam dulu.

 Ok back to the movie. Review daripada blogger-blogger rata-rata cakap best. So here we goes. Lepas dah dapat copy movie ni ajak hubby tengok. Siap tutup lampu bagai. Suruh Aleesya tidur dulu sebab dah pukul 10, makpak tak menyabau nak tengok weekdays..hahaha

Taknak tidur pulak budak kecik ni. Yang adik dia dah lena dah.

First 10 minutes bagi aku ok, masih tenang. Lepas tu time ada sorang perempuan cedera terlepas masuk dalam train. Ini lah penyebabnya yang lain semua jadi zombie.

Masa Su-Ann bangun duk merayau-rayan dalam train tengah cari toilet aku dah mula ish budak ni pun,duduk je lah kat situ. Time tu jugak la dia nak pi toilet.

Lepas tu, dah start panic dah. Sungguh tak tenang ye tengok movie ni. Aku ni dari baring terus bangun duduk then baring then duduk, haa macam tu lah dia punya penangan haha


Aku ni bab horror movie memang surrender terus. Memang pilih untuk tak tengok. Tapi sebabkan korean punya movie and heronya so aku gagahkan jugak la. Tapi its not like takut sangat pun movie ni, dia macam suspen je. Suspen sampai ke sudah.


Sinopsisnya aku malas nak jot down sini sebab ada dah dalam blog famous amos hehe. So korang yang terbuka blog aku ni boleh la baca sinopsis kat Blog Cik Epal.

Movie ni memang banyak sangat moralnya. Setakat aku realizenya ialah of course hubungan ayah - anak, husband - wife, kawan, gilfriend - boyfriend, kakak - adik. Sangat sedih bagi aku. Then ada jugak pasal sikap pentingkan diri sendiri, tamak haloba macam pakcik ni..Haihh emo giler aku dengan pakcik ni. Memang jadik ah watak dia tu. Rasa macam nak tumbuk-tumbuk je dia.


Actually aku bukan penggemar cerita-cerita yang berkait dengan zombie ni. Hubby aku memang ikut jugak la The Walking Dead series tu. Aku memang tak layan langsung la. Hubby aku cakap terrer ah zombie korea ni, cepat giler dia berubah jadi zombie lepas kena gigit. Pastu time kejar orang tu pun laju.. Sebabnya zombie mat salleh ni lama jugak la dia nak bertukar jadi zombie tu, pastu nak kejar orang pun jalan macam tu je.. Aggressive zombie korea haha


Tapi kenapa not a happy ending. Please, aku rasa macam nak buat ending sendiri je. Menitis jugak airmata mak huwaaa sedih woiii..Aku ingatkan ending dia hero ni akan kahwin la dan jaga la perempuan pregnant tu, tapi dia pulak yang jadi zombie and terjun train untuk elakkan dari dia cederakan anak dia. Huwaa lagi.

Nak tanya Aleesya dia ok tak, tengok-tengok dah berjuraian air mata dah. Dia lagi emo lebih dari aku, tengok cerita sedih-sedih mesti menangis. Terpaksa pujuk-pujuk pulak. Dia cakap kesian kakak.

Bagi aku best cerita ni tapi taknak repeat disebabkan sad ending. Boleh gitu.Yelah, tengok cerita yang pengakhirannya yang sedih ni boleh mengganggu emosi pada hari tersebut.kehkehkeh.

So then, itu je nak cerita. Bye.

Picture credit google

Wednesday, October 19, 2016

5/2016~Progress Teratak Kecil Kami Part 3

Assalamualaikum.

Terujanya. Hanya itula yang aku rasa everytime pergi tengok rumah dalam pembinaan.

Seronok bukan main. Macam mimpi pun ada. 

Tetapi, biasalah, dalam proses buat rumah ni, tak dinafikan ada masalah. Biasa lah kan. Nak kata sempurna jauh sekali. 

Rasa kecewa bila ingat. Dalam pada beringat-ingat pun terkena jugak pada kami. Sedih marah kecewa. Tapi apa nak buat. Dah 80% pembinaan. And yes, memang kita sebagai tuanpunya boleh komplen, telah komplen and apa yang kita dapat?

Bila orang buat rumah kita macam tu, kecewa kan.

Wahai kontraktor sekalian, saya tak kata semua tapi segelintir. Please amanah dan jujurlah dalam kerja anda. Nak untung lebih, ambil pekerja atau tukang yang offer upah murah. Tapi kerja tak berkualiti. Bila tegur tau nak marah orang je.

Jujurlah, fikirlah. Jika itu rumah anda, apa perasaan anda. Bulanan yang ditolak dari gaji saya bukannya sedikit. Ini rumah pertama saya, dan semestinya saya inginkan yang terbaik. Setara dengan apa yang anda janjikan. Setara dengan bayaran. Bukannya saya nak minta rumah macam istana! Haiihh tetiba geram pulak kita dibuatnya. Inilah salah satu sebab aku dah takde mood nak update pasal rumah.

Teringat pasal rumah mesti sakit hati. Malas nak cerita. So kita tempek je lah gambar kat sini.


 Tengah buat tiang untuk porch.

  Proses memasang kayu untuk letak bumbung rumah.
 Proses memasang kayu untuk letak bumbung rumah.
Dah start nak letak bumbung rumah. Aleesya cakap rumah dah pakai topi. :p.. Topi pun topi lah nak.

Kalau gambar-gambar yang senget tak full macam ni mesti my hubby yang ambik. Isk, kita suka ambik yang full boleh tengok semua. Kan. Ni dah siap bumbung and dinding rumah pun dah dilepa simen.

And selepas beberapa minggu, sudah dicat lapisan pertama.

Ok till then, bersambung lepas ni ye.

4/2016~Jalan-Jalan Di Sabah Part 1

Assalamualaikum Dear Blog

Ekceli jalan-jalan di Sabah ni tahun lepas, tapi sebab penyakit malas tu datang tanpa aku sedari. Makanya terpaksalah bawa ke tahun ni..haha boleh gitu.  

Kena jadi episod #tb la ni..kalau tak jot down kat sini memori tu setakat dalam otak aku jelah kan..
Bila memori penuh, tak sempat masuk dalam recycle bin dah.. Terdelete terus nanti, rugi kan. Tak sempat nak simpan kisah klasik untuk masa depan..hahha dah start merapu dah.

Nak boleh hidayah untuk menulis ni pun dah kira beruntung..haha hidayah la sangat kan..

Ok back to the topic, jalan-jalan di Sabah ni disertai sekali my mil and my sil serta anak-anak. Kat Sabah, kami hanya pergi Kota Kinabalu dan Kundasang.

Sebenarnya, plan asal kami dari Kota Bharu akan direct terus ke Kota Kinabalu, tapi disebabkan takde flight pada tarikh tersebut so kami akan transit kat KLIA2 barula flight ke Kota Kinabalu.

Oh yes,my mil and my sil flight dorang dari Alor Setar, so kita jumpa kat KLIA 2 together gether.

Flight kami pagi hari tu, lepas subuh dah siap-siap,sempat minum je, nak makan tak berani kot dibuat nya sakit perut pulak dalam flight nanti. Aleesya pulak aku dah bawa bekal koko krunch mini tu dengan susu duthlady yang dalam kotak. Tu pun makan kat airport je. Ayah aku yang hantar kat airport.

Kalut jugak masa nak register kat airport sebab mysil dah online check in already, cuma luggage aku tu problem sikit. Sebab masa tu register atas nama my hubby tapi my sil pulak check in luggage on my name. Misunderstood kat situ. So settel, cecepat masuk departure hall. Fuff, benda simple je tapi takut miss flight tu yang ada kekalutan sikit. Al maklumlah first time nak jalan jauh sikit..bahaha

Lepas pemeriksaan kastam tu so ada masa lagi sebelum naik flight..Lepak-lepak dulu sambil bagi Aleesya makan. Punyala ramai orang both flight. Untuk ke KLIA2 Kami naik Air Asia. Aku dan hubby duk pikir macam mana agaknya Aleesya first time in flight. But before that memang aku dah prepared awal-awal sketch book and pensil untuk dia menulis nanti kot-kot rasa takut macam mamanya.hahaha

 

Luckyly, she enjoyed the first 10 minutes on the plane. Siap waaaaaa bestnya..Aduiii la, tak menahan sangat gayanya. Too exited boleh naik flight kan. Mama je yang emo terlebih kot dia rasa gayat ke apa ke. hahaha
Depart around 9.30am and sampai KLIA2 around 10.30am kami decide untuk isi perut dulu before my mil amd my sil arrive. Flight dorang delay, 11.30am maybe sampai. So sebab tak tahu nak makan kat mana, we decide to breakfast kat KFC je. Itu yang senang kan.

 

So lepak-lepak kat KFC sambil tunggu my mi and my sil sampai, dah boring kat KFC kami jalan-jalan sekitar cuci mata. Masuk Toys R Us buat cuci mata Aleesya, nasib baik mood membeli mainan tu takde..

Lama jugak la kami jenjalan kat situ. Then baru la my mil n sil sampai. Dorang nak makan dulu so ikut dorang pergi kat foodcourt sana.

Kami tak makan, minum pun tak. Dah kenyang dah. So settel isi perut kita pi beratur check in pulak. Kat situ baru dorang mintak surat doktor yang mengesahkan aku ni pregnant 27weeks and selamat to fly. Before fly aku dah pi Klinik Adilla and scan sesiap and tanya Doc Adilla sama ada aku boleh travel tak, so since Doc Adilla cakap ok, so aku pun ok la walaupun sebenarnya aku ada spot bleeding kalau aku kerja berat sikit. Nak buat camana, tiket pun dah beli. So aku tawakal dan doa semoga perjalanan pergi dan balik selamat je la. My sil pun doktor so tu aku berani sikit..

Oh ya, masa sampai kat KLIA2 tu aku pi toilet memang ada la bleeding tuh. Cuak gila, terus mood holiday merudum. Tapi pegang perut rasa baby gerak-gerak.. Terus blame hubby sebab dia yang beria-ia nak gi holiday..hahaha boleh gitu.. Keep doa mintak takde pape.

 

Nak ke Kota Kinabalu kami naik Malindo.. First time naik Malindo ni. Stewardess dia tak pakai high heels macam stewardess lain. Pakai selipar yang macam pakai kat rumah tu..Untuk keselesaan kot kan. Kat dalam flight nak pergi jalan depan belakang kang tersadung karpet time nak bagi makan tak ke naya kan. Bailah, ikut suka lah nak. Ehh.

So kami ambik makan kat dalam flight tu, aku dan Aleesya nasi lemak, sedap gilos,dan hubby pulak nasi beriyani pun boleh tahan gak.

 


Masa kat atas ngan Malindo ni dia main turun naik..aduiii seriau gak la..Aleesya pulak buleh dia dok suka flight macam tu.. Haduiii mama ni punya la ada rerama dalam perut ni..duk pegang hubby, dia siap exited lagi..Duk zikir dalam hati je. Bila la nak sampai ni sebab jenguk bawah nampak laut.. Siapa suruh jenguk-jenguk.

Sampai sana nak hujan rintik-rintik, kan Airport dia tepi laut, aku duk pikir flight ni nak mendarat ni lepas tak laut ni..apasal macam kat dalam laut lagi dah rendah..Sabor je lah kan..buat malu ngan Aleesya je mama ni..


So Alhamdulillah lebih kurang 2 jam lebih kat atas sana, sampai jugak kat bumi  Sabah ni. Fuf seberang laut kali ni.

 

Lepas mendarat, punya la lama nak lepas Kastam. Ramai pulak orang yang beratur.
Then ambik luggage kat bawah tunggu my sil setel urusan teksi terus pi hotel..

 

Aleesya rasmi katil dulu..

Ok sambung next entry okeh.